15. 1. 2010

Spodná bielizeň, ktorá uchráni panvu

Rednutie kostí je ochorenie, ktoré postihuje najčastejšie ženy po menopauze. Medzi najobávanejšie dôsledky tohoto ochorenia patria bez pochýb zlomeniny. Zlomenina krčku stehennej kosti je bolestivé a často krát obtiažne liečiteľné. Okrem zdravej výživy a pohybu sa dá taktiež chrániť systémom vonkajšej panvovej ochrany.

Tento systém vyzerá ako klasická spodná bielizeň, v ktorej sú upevnené špeciálne chrániče. Sú vyrobené z umelej hmoty, kvôli tomu sa ľahko prispôsobia tvaru a pohybom tela. V momente, keď osoba, ktorá má na sebe túto ochranu spadne, sila nárazu sa rozloží medzi svalovú hmotu a podkožný tuk. Sila pôsobiaca na panvový kĺb a krčok je potom menšia. Preto sa taktiež zníži riziko zlomeniny.

Najrizikovejšou skupinou osôb sú ženy s osteoporózou, staršie ženy, ľudia po operácii kĺbu a športovci, ako napr. cyklisti. Niet divu, že postarší ľudia sú vystavení nebezpečenstvu oveľa väčšiemu ako ostatní. Nielen, že väčšina trpí rednutím kostí, ale ešte sa pridáva neistota pri chôdzi a teda častejšie padanie.

Zlomený krčok dokáže poriadne znepríjemniť život. Preto je prinajmenšom rozumné, zamyslieť sa a čo najúčinnejšie sa chrániť. Môžete s tým predísť mnohým problémom, ktoré môžu byť dokonca život ohrozujúce. Veď až 15% seniorov do roka zomrie po tom, čo mali úraz.

Zdroj: ulekare.cz

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára