28. 2. 2010

Dámske plavky - história

luxusné plavkyV tomto prvom diele o dámskych plavkách bude dačo, ako názov vypovedá, o dámskych plavkách. Ďalšie časti budú o tom, aké plavky sa akým ženám hodia.

V staroveku nebolo nič podobné dnešným plavkám, ľudia sa kúpali prevažne v klasickom oblečení alebo nahí. V 18. a 19. storočí chodievali ženy do vody naobliekané od hlavy až po päty. Spočiatku si obliekali dlhé šaty z látky, ktorá vo vode nepresvitala. K tomu dlhý spodok. Postupom času sa toto oblečenie upravilo do podoby dlhého županu a nohavíc až ku kotníkom.Muži sa kúpali vo vlnených oblečkoch s nohavicami po kolená.

V dvadsiatych rokoch 20. storočia prežili obrovský boom rekreačné letoviská. S týmto sa pochopiteľne vyvíjali aj dámske plavky. 1.6.1946, v dni, keď bola zhodená atómová bomba na Hirošimu, na svetlo sveta prišli bikiny, ktoré boli pomenované podľa ostrova, na ktorom  americký vojaci robili jadrové pokusy. V priebehu niekoľkých nasledujúcich desaťročí vznikali mnohé varianty plaviek, vrátane monokín bez horného dielu či tango nohavičiek, ktoré boli inšpirované podľa oblečenia domorodých obyvateľov Amazónie.

Zdroj: oblectese.cz

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára